KUCHNIA



Składniki
4 piersi z kurczaka
1 gruszka (klapsa)
3 łyżki aceto balsamico białe
1 łyżeczka cukru
100 ml śmietana 36%
0,5 łyżeczki curry hinduskie
vegeta, pieprz
100 ml  bulion z drobiu
5 dag rodzynki
2 łyżki orzeszki ziemne posiekane i uprażone
Wykonanie:
Przygotować gruszkę. Obrać, usunąć gniazdo nasienne. Podzielić na ósemki.
Na patelnię wlać ocet balsamiczny, dodać cukier, wymieszać, dodać pokrojoną gruszkę i dusić około 5 minut. Wystudzić.
Piersi z kurczaka rozbić przez folię. Posypać vegetą i pieprzem, rozłożyć po dwie cząstki gruszek, zwinąć. Obwinąć  folią do pieczenia. Położyć na blachę, podlać  bulionem. Piec 20 minut w temp. 170 C. (Bardziej wprawieni mogą roladki obsmażyć na patelni, podlać bulionem i poddusić.)
Upieczone roladki, wyjąć z pieca, przełożyć na patelnię wraz z wytworzonym podczas pieczenia sosem. Śmietanę wymieszać z curry i wlać na patelnię.Dodać namoczone rodzynki. Dusić roladki do czasu zredukowania sosu.
Podać z ryżem. Całość posypać orzeszkami. Autor: 


Roladki z udek kurczaków z pieczarkami.


Składniki:
5 udek z kurczaka wytrybowanych
20 dkg pieczarek
1 cebula
2 kromki chleba tostowego
Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka,
Olej i masło do smażenia.

Udka z kurczaka przeciąć wzdłuż i wytrybować kości, doprawić.
Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Z chleba tostowego odciąć skórki i miąższ, rozdrobnić w malakserze. Przesmażone pieczarki z cebulą, doprawić i połączyć z rozdrobnionymi okruchami chleba tostowego. Całość wymieszać . Farszem wypełnić udziec pozbawiony kości. Zrolować w ruloniki i każdy owinąć folią aluminiową. Zrobić tzw. cukiereczki. Piec w piekarniku 180 C - 20 minut. Następnie odwinąć z foli i piec jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze. W trakcie pieczenia, roladki odwrócić na drugą stronę w celu równomiernego opieczenia z każdej strony.
Zapiekany duet - pieczarka + jajko.


Składniki:
Duże pieczarki i tyle samo jajek ,mogą być małe.
Plastry pomidorów.
Sól, pieprz.
Szczypiorek.
Oczyszczone kapelusze pieczarek oprószyć solą i pieprzem .
Do każdego kapelusza wbić jajko, posypać solą i pieprzem.
Ułożyć na grubym plastrze pomidora , na wysmarowanej oliwą blaszce i zapiekać w piekarniku do ścięcia białka.
Podawać posypane szczypiorkiem ,solo lub z bagietką albo z ziemniaczkiem
Autor :


Wykwintna przystawka.


Składniki:
1 pomidor concasse
1 puszka tuńczyka w oleju
1 avokado
świeża bazylia, sól, świeżo zmielony pieprz
odrobina żelatyny
Przygotowanie:
Odrobinę żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie, tak by powstało 4-5 łyżeczek płynu.
Pomidor sparzyć, wyfiletować (usunąć pestki) pokroić w kostkę, dodać kilka pokrojonych listków bazylii, odrobinę soli i pieprzu. Ułożyć w pucharku i zalać 1 łyżeczką żelatyny.
Tuńczyka osączyć na sicie z oleju, posypać pieprzem, ułożyć na pomidorach i również polać 1 łyżeczką żelatyny. Ostatnia warstwa, to avokado, obrane, skropione cytryną i polane żelatyną. Całość wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Można również tą przystawkę zrobić bez żelatyny, używając ausztychera ( metalowa obręcz). Zaczynamy od avokado. Każdą warstwę dociskamy łyżką. Pozostawiamy w obręczy i również schładzamy w lodówce około 1/2 godziny. Autor :

Lubię mięso mielone, oczywiście zmielone w domu. Broń mnie Panie Boże, przed kupnem gotowego, zmielonego mięsa w sklepie. Do zrobienia tego dania, zainspirował mnie przepis na blogu Fabryka Pomysłów [TUTAJ]. Zrobiłem trochę inaczej i dodałem grzyby, które rosną w moim ogrodzie, a jest ich w tym roku bardzo dużo.
Składniki:

1,5 kg łopatka wieprzowa

2 cebule
1 duża bułka namoczona w mleku
2 jajka
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie
75 dag leśne grzyby
1 cebula, sól, pieprz
Grzyby obgotować, pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę, odstawić do przestudzenia. Łopatkę wieprzową zmielić w maszynce, razem z przesmażoną cebulą i wyciśniętą bułką. Dodać jajka, śmietanę, przyprawy. Wymieszać, dodać przygotowane grzyby. Masę włożyć do keksówki i piec około 1 godziny w temp. 180oC.
Tak upieczoną pieczeń, można podawać na gorąco z dodatkiem sosu i na zimno np. z ogórkiem kiszonym. Autor :




Nazwa trochę przewrotna, ale danie pyszne. Wynalazki, dlatego, że pomiędzy dwa plastry bakłażana i ser, można włożyć np. szynkę konserwową i pomidora w plastrach czy też np. plasterki świeżego ogórka. Pełna dowolność. Podajemy jako samodzielne danie lub jako przystawkę. Wszystko zależy od naszych "mocy przerobowych".
Składniki na 4 porcje:
1 bakłażan, 4 plasterki szynki szwarcwldzkiej, 4 plasterki sera gouda, 1 papryka bez skórki, zioła prowansalskie, sól, pieprz, mąka, jajko, bułka tarta, olej do smażenia
Bakłażana pokroić wzdłuż na 8 plasterków, które należy wymoczyć przez 1/2 godziny w osolonej wodzie. Wyjąć z wody, osuszyć na papierowym ręczniku. Każdy plaster posypać odrobiną ziół prowansalskich i pieprzem. Na plasterku bakłażana układamy, szynkę szwarcwaldzką, ser i kawałek czerwonej papryki bez skórki. Całość przykrywamy plastrem bakłażana, panierujemy w mące, jajku i tartej bułce i smażymy z obu stron na oleju. Można podać z sosem, ketchupem, bez sosu jest również bardzo smaczny. Autor :



Doskonała węgierska rozgrzewająca zupa na jesienne dni. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki połączą się ze sobą.
Składniki:
1 kg wołowina (udziec, dolna część, łata )
3 cebule
6 papryk różnokolorowych
2 puszki pomidorów krojonych w kostkę z zalewy
3 ziemniaki
2 papryczki chilli
1 łyżeczka kminek
papryka słodka i ostra
pieprz czarny świeżo zmielony
4 kostki bulion wołowy, olej do smażenia
Kluski do bogracza:
2 jajka, mąka, woda, sól
Wykonanie:
Wołowinę pokroić w kostkę 1 cm. Pozostałe składniki cebulę, w drobną kostkę, a papryki w trochę większą.
Rozgrzać olej na patelni i przesmażyć wołowinę. Smażyć partiami i przełożyć do garnka w którym będziemy gotować bogracza. Tak samo postępujemy z cebulą i paprykami.
Wszystko razem wymieszać, dodać pomidory z puszki i przyprawy. Pokrojoną drobno papryczkę chilli, kminek, pieprz , papryki słodką i ostrą.
Całość zalać bulionem, na taką wysokość, żeby wszystkie składniki były przykryte. Użyłem bulionu w kostkach. Na pewno lepszy będzie ugotowany na wołowinie, ale to zależy wyłącznie od nas.
Gotować około godziny i jeżeli wołowina jest już prawie miękka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeżeli bogracz jest za gęsty, należy dolać trochę bulionu. Gotować jeszcze około 20 minut.
W międzyczasie robimy kluseczki.
Z jajek ,mąki i niewielkiej ilości wody przygotować w miseczce (większym kubeczku) takie ciasto ,aby nie było lejące .Do gotującego się bogracza małą łyżeczką zsuwamy (kładziemy) małe kluseczki .
Takie kluseczki można przygotować wcześniej, gotując je we wrzącej wodzie i wykorzystać do innych potraw nie tylko do bogracza.



Składniki:

2 szt. kiełbasa polska surowa ( może być biała)
70 ml. wino białe hiszpańskie,5 dag winogrona białe, 5 dag winogrona ciemne, 2 ziemniaki surowe, rozmaryn, sól, olej do smażenia, 2 ziemniaki. Wykonanie:Surową kiełbasę nakłuć np. wykałaczką i smażyć na oleju. W trakcie smażenia podlać białym winem. Dobre wino podkreśla smak potrawy. Dodać winogrona i dusić do odparowania wina. Na drugiej patelni usmażyć ziemniaczane chipsy, czyli ziemniaczki pokrojone w cienkie plasterki. Pod koniec posypać rozmarynem i solą. Kiełbasę z winogronami można podać również z tostem.



Karp w sosie piernikowym
5 dzwonek karpia (ok. 1kg)
40 g masła
30 g mąki,sól
2łyżki cukru
40-50 g piernika bez polewy
25 g rodzynek
1/8 litra wytrawnego czerwonego wina
25 g migdałów,włoszczyzna
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 głowy karpia, biały pieprz.
Dzwonka karpia z obu stron doprawiamy pieprzem i solą, z wywaru wyjmujemy warzywa. Gotujemy dzwonka w wywarze przez 20 min. Po upływie 20 min. karpia wyciągamy, a do rozgrzanego garnka wsypujemy cukier, gdy otrzymamy karmel, dolewamy wino. Do wina i karmelu dodajemy piernik, stopniowo zagęszczając sos, od czasu do czasu mieszamy. Na patelnię dodajemy masło i czekamy, aż się rozpuści. Do rozpuszczonego masła dodajemy 30 g mąki i mieszamy do momentu, aż otrzymamy zasmażkę w złotym kolorze. Gdy wino w garnku się wygotuje, dodajemy do sosu wywar z karpia. Do sosu dodajemy rodzynki następnie partiami za pomocą łyżki dodajemy zasmażkę, cały czas mieszamy i próbujemy, szukając najbardziej dla nas idealnego smaku. Dodajemy troszkęcukru. Sos dość długo gotujemy i redukujemy, następnie zestawiamy do z ognia. Do całości dodajemy pokrojone migdały. Dzwonka karpia wkładamy do piekarnika 180 C na mniej więcej 4 minuty w celu podgrzania. Karpia wyjmujemy z pieca, układamy na talerzu. Całośćpolewamy sosem i dekorujemy płatkami migdałów.



Łosoś z salsą warzywną


1 filet z łososia
sok z ½ cytryny
½ papryki czerwonej
½ papryki zielonej
½ papryki żółtej
1 cebula czerwona
2 pomidory, sok z 1 limonki
garść świeżej kolendry, kilka kropli sosu tabasco 
3 łyżki oliwy z oliwek Primadonna, sól Castello
pieprz Mikado
Warzywa kroimy w kostkę. Smażymy 3-4min. Skrapiamy sokiem z limonki oraz sosem tabasco. Posypujemy świeżą kolendrą.
Umytego , osuszonego łososia skrapiamy cytryną. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni grillowej. Układamy na warzywnej salsie.


Carpaccio z polędwicy wołowej

    100 g polędwica wołowa
    1 sałata lodowa
    1 pomidor
    1 cytryny
    1 ser parmezan tarty
    1 pieczarka
    1 pieprz czarny
    1 ząbek czosnek
    1 oliwa z oliwek
    1 natka piertuszki
    1 balsamico
    Na talerzu nakładamy porwaną sałatę lodową. Na rogu talerza kładziemy pomidory Na środek dajemy cytrynę. Na sałatę lodowądajemy cienko pokrojoną polędwice wołową uprzednio zmrożoną . Z polędwicy układamy taką rozetę dookoła talerza. Polewamy oliwąz oliwek, balsamico, dodajemy drobno posiekany czosnek na wierzch posypujemy serem parmezanem oraz drobno posiekanymi pieczarkami.


    PRAWDZIWY HIT:) FASOLKA SZPARAGOWA Od dawna wiadomo, że to warzywo to jedno z najzdrwszych warzyw świata i jest nisko kaloryczne (15-30kcal/100g)

    oraz jest świetnym żródłem witaminy A K C witamin z grupy B a także potasu żelaza oraz magnezu.
    Zawiera sporo błonnika 3g/100g jest świetnym rozwiązaniem dla dbających o szczpłą sylwetkę:)
    UWAGA!!!!!!!!!! Surowa fasolka zawiera w sobię trującą substancję ale gotowanie jej całkowicie neutralizuję jej toksyczność:)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza... Zapewniam, że czytam wszystkie i staram się odpowiedzieć na każdą wiadomość.
Jeśli obserwujesz, mojego bloga napisz mi o tym w komentarzu, na pewno odwiedzę Twojego bloga.

Popularne posty

ciekawe artykuły

TOP MODA

TOP MODA
STYL AVANGARDY

AVANGARDA W INNYCH CZASOPISMACH

TOP MODA

TOP MODA

FORUM AVANGARDA MAGAZINE

AVANGARDA MAGAZINE


Avangarda Magazinejest to blog o modzie dla nowoczesnych kobiet, które
śledzą na bieżąco światowe trendy. Co znajdą w nim Czytelniczki? Codzienne nowości na temat mody,urody, makijażu. Porady jak być trendy, w co się ubrać na daną okazję. Najnowsze stylizacje, kolaże, wywiady, ciekawostki ze świata mody. Recenzje fotorelacje , jak i informacje na temat organizowanych imprez. Zapraszamy do zapoznania się z kobiecą stroną internetu! Oraz do pozostania naszym obserwatorem bloga. Znajdziesz nas na Facebook
[KLIK] Twitter [KLIK] Serdecznie również zapraszam nasze czytelniczki do aktywnego udzielania się na naszym Forum [KLIK]. Jeśli masz jakieś sugestie, uwagi pomysły pisz na : avangardamagazine@gazeta.pl

fashion


FACEBOOK NAJNOWSZE POSTY

KUCHNIA


Składniki
4 piersi z kurczaka
1 gruszka (klapsa)
3 łyżki aceto balsamico białe
1 łyżeczka cukru
100 ml śmietana 36%
0,5 łyżeczki curry hinduskie
vegeta, pieprz
100 ml  bulion z drobiu
5 dag rodzynki
2 łyżki orzeszki ziemne posiekane i uprażone
Wykonanie:
Przygotować gruszkę. Obrać, usunąć gniazdo nasienne. Podzielić na ósemki.
Na patelnię wlać ocet balsamiczny, dodać cukier, wymieszać, dodać pokrojoną gruszkę i dusić około 5 minut. Wystudzić.
Piersi z kurczaka rozbić przez folię. Posypać vegetą i pieprzem, rozłożyć po dwie cząstki gruszek, zwinąć. Obwinąć  folią do pieczenia. Położyć na blachę, podlać  bulionem. Piec 20 minut w temp. 170 C. (Bardziej wprawieni mogą roladki obsmażyć na patelni, podlać bulionem i poddusić.)
Upieczone roladki, wyjąć z pieca, przełożyć na patelnię wraz z wytworzonym podczas pieczenia sosem. Śmietanę wymieszać z curry i wlać na patelnię.Dodać namoczone rodzynki. Dusić roladki do czasu zredukowania sosu.
Podać z ryżem. Całość posypać orzeszkami. Autor: 


Roladki z udek kurczaków z pieczarkami.


Składniki:
5 udek z kurczaka wytrybowanych
20 dkg pieczarek
1 cebula
2 kromki chleba tostowego
Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka,
Olej i masło do smażenia.

Udka z kurczaka przeciąć wzdłuż i wytrybować kości, doprawić.
Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Z chleba tostowego odciąć skórki i miąższ, rozdrobnić w malakserze. Przesmażone pieczarki z cebulą, doprawić i połączyć z rozdrobnionymi okruchami chleba tostowego. Całość wymieszać . Farszem wypełnić udziec pozbawiony kości. Zrolować w ruloniki i każdy owinąć folią aluminiową. Zrobić tzw. cukiereczki. Piec w piekarniku 180 C - 20 minut. Następnie odwinąć z foli i piec jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze. W trakcie pieczenia, roladki odwrócić na drugą stronę w celu równomiernego opieczenia z każdej strony.
Zapiekany duet - pieczarka + jajko.


Składniki:
Duże pieczarki i tyle samo jajek ,mogą być małe.
Plastry pomidorów.
Sól, pieprz.
Szczypiorek.
Oczyszczone kapelusze pieczarek oprószyć solą i pieprzem .
Do każdego kapelusza wbić jajko, posypać solą i pieprzem.
Ułożyć na grubym plastrze pomidora , na wysmarowanej oliwą blaszce i zapiekać w piekarniku do ścięcia białka.
Podawać posypane szczypiorkiem ,solo lub z bagietką albo z ziemniaczkiem
Autor :


Wykwintna przystawka.


Składniki:
1 pomidor concasse
1 puszka tuńczyka w oleju
1 avokado
świeża bazylia, sól, świeżo zmielony pieprz
odrobina żelatyny
Przygotowanie:
Odrobinę żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie, tak by powstało 4-5 łyżeczek płynu.
Pomidor sparzyć, wyfiletować (usunąć pestki) pokroić w kostkę, dodać kilka pokrojonych listków bazylii, odrobinę soli i pieprzu. Ułożyć w pucharku i zalać 1 łyżeczką żelatyny.
Tuńczyka osączyć na sicie z oleju, posypać pieprzem, ułożyć na pomidorach i również polać 1 łyżeczką żelatyny. Ostatnia warstwa, to avokado, obrane, skropione cytryną i polane żelatyną. Całość wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Można również tą przystawkę zrobić bez żelatyny, używając ausztychera ( metalowa obręcz). Zaczynamy od avokado. Każdą warstwę dociskamy łyżką. Pozostawiamy w obręczy i również schładzamy w lodówce około 1/2 godziny. Autor :

Lubię mięso mielone, oczywiście zmielone w domu. Broń mnie Panie Boże, przed kupnem gotowego, zmielonego mięsa w sklepie. Do zrobienia tego dania, zainspirował mnie przepis na blogu Fabryka Pomysłów [TUTAJ]. Zrobiłem trochę inaczej i dodałem grzyby, które rosną w moim ogrodzie, a jest ich w tym roku bardzo dużo.
Składniki:

1,5 kg łopatka wieprzowa

2 cebule
1 duża bułka namoczona w mleku
2 jajka
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie
75 dag leśne grzyby
1 cebula, sól, pieprz
Grzyby obgotować, pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę, odstawić do przestudzenia. Łopatkę wieprzową zmielić w maszynce, razem z przesmażoną cebulą i wyciśniętą bułką. Dodać jajka, śmietanę, przyprawy. Wymieszać, dodać przygotowane grzyby. Masę włożyć do keksówki i piec około 1 godziny w temp. 180oC.
Tak upieczoną pieczeń, można podawać na gorąco z dodatkiem sosu i na zimno np. z ogórkiem kiszonym. Autor :




Nazwa trochę przewrotna, ale danie pyszne. Wynalazki, dlatego, że pomiędzy dwa plastry bakłażana i ser, można włożyć np. szynkę konserwową i pomidora w plastrach czy też np. plasterki świeżego ogórka. Pełna dowolność. Podajemy jako samodzielne danie lub jako przystawkę. Wszystko zależy od naszych "mocy przerobowych".
Składniki na 4 porcje:
1 bakłażan, 4 plasterki szynki szwarcwldzkiej, 4 plasterki sera gouda, 1 papryka bez skórki, zioła prowansalskie, sól, pieprz, mąka, jajko, bułka tarta, olej do smażenia
Bakłażana pokroić wzdłuż na 8 plasterków, które należy wymoczyć przez 1/2 godziny w osolonej wodzie. Wyjąć z wody, osuszyć na papierowym ręczniku. Każdy plaster posypać odrobiną ziół prowansalskich i pieprzem. Na plasterku bakłażana układamy, szynkę szwarcwaldzką, ser i kawałek czerwonej papryki bez skórki. Całość przykrywamy plastrem bakłażana, panierujemy w mące, jajku i tartej bułce i smażymy z obu stron na oleju. Można podać z sosem, ketchupem, bez sosu jest również bardzo smaczny. Autor :



Doskonała węgierska rozgrzewająca zupa na jesienne dni. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki połączą się ze sobą.
Składniki:
1 kg wołowina (udziec, dolna część, łata )
3 cebule
6 papryk różnokolorowych
2 puszki pomidorów krojonych w kostkę z zalewy
3 ziemniaki
2 papryczki chilli
1 łyżeczka kminek
papryka słodka i ostra
pieprz czarny świeżo zmielony
4 kostki bulion wołowy, olej do smażenia
Kluski do bogracza:
2 jajka, mąka, woda, sól
Wykonanie:
Wołowinę pokroić w kostkę 1 cm. Pozostałe składniki cebulę, w drobną kostkę, a papryki w trochę większą.
Rozgrzać olej na patelni i przesmażyć wołowinę. Smażyć partiami i przełożyć do garnka w którym będziemy gotować bogracza. Tak samo postępujemy z cebulą i paprykami.
Wszystko razem wymieszać, dodać pomidory z puszki i przyprawy. Pokrojoną drobno papryczkę chilli, kminek, pieprz , papryki słodką i ostrą.
Całość zalać bulionem, na taką wysokość, żeby wszystkie składniki były przykryte. Użyłem bulionu w kostkach. Na pewno lepszy będzie ugotowany na wołowinie, ale to zależy wyłącznie od nas.
Gotować około godziny i jeżeli wołowina jest już prawie miękka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeżeli bogracz jest za gęsty, należy dolać trochę bulionu. Gotować jeszcze około 20 minut.
W międzyczasie robimy kluseczki.
Z jajek ,mąki i niewielkiej ilości wody przygotować w miseczce (większym kubeczku) takie ciasto ,aby nie było lejące .Do gotującego się bogracza małą łyżeczką zsuwamy (kładziemy) małe kluseczki .
Takie kluseczki można przygotować wcześniej, gotując je we wrzącej wodzie i wykorzystać do innych potraw nie tylko do bogracza.



Składniki:

2 szt. kiełbasa polska surowa ( może być biała)
70 ml. wino białe hiszpańskie,5 dag winogrona białe, 5 dag winogrona ciemne, 2 ziemniaki surowe, rozmaryn, sól, olej do smażenia, 2 ziemniaki. Wykonanie:Surową kiełbasę nakłuć np. wykałaczką i smażyć na oleju. W trakcie smażenia podlać białym winem. Dobre wino podkreśla smak potrawy. Dodać winogrona i dusić do odparowania wina. Na drugiej patelni usmażyć ziemniaczane chipsy, czyli ziemniaczki pokrojone w cienkie plasterki. Pod koniec posypać rozmarynem i solą. Kiełbasę z winogronami można podać również z tostem.



Karp w sosie piernikowym
5 dzwonek karpia (ok. 1kg)
40 g masła
30 g mąki,sól
2łyżki cukru
40-50 g piernika bez polewy
25 g rodzynek
1/8 litra wytrawnego czerwonego wina
25 g migdałów,włoszczyzna
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 głowy karpia, biały pieprz.
Dzwonka karpia z obu stron doprawiamy pieprzem i solą, z wywaru wyjmujemy warzywa. Gotujemy dzwonka w wywarze przez 20 min. Po upływie 20 min. karpia wyciągamy, a do rozgrzanego garnka wsypujemy cukier, gdy otrzymamy karmel, dolewamy wino. Do wina i karmelu dodajemy piernik, stopniowo zagęszczając sos, od czasu do czasu mieszamy. Na patelnię dodajemy masło i czekamy, aż się rozpuści. Do rozpuszczonego masła dodajemy 30 g mąki i mieszamy do momentu, aż otrzymamy zasmażkę w złotym kolorze. Gdy wino w garnku się wygotuje, dodajemy do sosu wywar z karpia. Do sosu dodajemy rodzynki następnie partiami za pomocą łyżki dodajemy zasmażkę, cały czas mieszamy i próbujemy, szukając najbardziej dla nas idealnego smaku. Dodajemy troszkęcukru. Sos dość długo gotujemy i redukujemy, następnie zestawiamy do z ognia. Do całości dodajemy pokrojone migdały. Dzwonka karpia wkładamy do piekarnika 180 C na mniej więcej 4 minuty w celu podgrzania. Karpia wyjmujemy z pieca, układamy na talerzu. Całośćpolewamy sosem i dekorujemy płatkami migdałów.



Łosoś z salsą warzywną


1 filet z łososia
sok z ½ cytryny
½ papryki czerwonej
½ papryki zielonej
½ papryki żółtej
1 cebula czerwona
2 pomidory, sok z 1 limonki
garść świeżej kolendry, kilka kropli sosu tabasco 
3 łyżki oliwy z oliwek Primadonna, sól Castello
pieprz Mikado
Warzywa kroimy w kostkę. Smażymy 3-4min. Skrapiamy sokiem z limonki oraz sosem tabasco. Posypujemy świeżą kolendrą.
Umytego , osuszonego łososia skrapiamy cytryną. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni grillowej. Układamy na warzywnej salsie.


Carpaccio z polędwicy wołowej

    100 g polędwica wołowa
    1 sałata lodowa
    1 pomidor
    1 cytryny
    1 ser parmezan tarty
    1 pieczarka
    1 pieprz czarny
    1 ząbek czosnek
    1 oliwa z oliwek
    1 natka piertuszki
    1 balsamico
    Na talerzu nakładamy porwaną sałatę lodową. Na rogu talerza kładziemy pomidory Na środek dajemy cytrynę. Na sałatę lodowądajemy cienko pokrojoną polędwice wołową uprzednio zmrożoną . Z polędwicy układamy taką rozetę dookoła talerza. Polewamy oliwąz oliwek, balsamico, dodajemy drobno posiekany czosnek na wierzch posypujemy serem parmezanem oraz drobno posiekanymi pieczarkami.


    PRAWDZIWY HIT:) FASOLKA SZPARAGOWA Od dawna wiadomo, że to warzywo to jedno z najzdrwszych warzyw świata i jest nisko kaloryczne (15-30kcal/100g)

    oraz jest świetnym żródłem witaminy A K C witamin z grupy B a także potasu żelaza oraz magnezu.
    Zawiera sporo błonnika 3g/100g jest świetnym rozwiązaniem dla dbających o szczpłą sylwetkę:)
    UWAGA!!!!!!!!!! Surowa fasolka zawiera w sobię trującą substancję ale gotowanie jej całkowicie neutralizuję jej toksyczność:)

Etykiety

Agnieszka Orzechowska ( 1 ) Anna Gzyra ( 1 ) Anna Oberbek ( 1 ) Anna Prus ( 1 ) Anny Cichej ( 1 ) Avangarda Magazine ( 4 ) Beautiful Hurt ( 1 ) Berlin Fashion week 2013 ( 1 ) blog modowy ( 27 ) blog o modzie ( 110 ) blogi modowe ( 118 ) bolerko ( 1 ) CA ( 1 ) Camaieu ( 1 ) casting ( 6 ) celebrytki na wybiegu ( 1 ) ciepłe brązy ( 1 ) Conrado Moreno ( 1 ) Dawid Tomaszewski ( 2 ) dieta cud ( 1 ) Dominika Wodzianka ( 1 ) Dominiki Gembiak ( 1 ) ESCADA ( 1 ) eventy ( 2 ) Ewa Szabatin ( 2 ) Ewelina Rydzyńska ( 1 ) falbanki ( 2 ) forum ( 2 ) foto ( 4 ) fotografia ( 4 ) fotomodelki ( 12 ) fryzjer ( 12 ) fryzura ( 20 ) głosowanie ( 1 ) głosuj na blog roku ( 1 ) hafty ( 2 ) HM ( 2 ) host ( 11 ) hostessy ( 11 ) impreza ( 11 ) Irek Bieleninik ( 1 ) jak ( 49 ) Janusz Kondratiuk ( 1 ) Jerzy Gruza ( 1 ) KappAhl ( 1 ) Karoliny Pięch ( 1 ) kokardki ( 2 ) kolaże modowe ( 6 ) konkurs ( 33 ) konkurs wygraj bon ( 1 ) konkursy ( 23 ) kosmetyki ( 24 ) koszula w kratę ( 1 ) kultura ( 1 ) Maciej Zień ( 2 ) makijaz ( 9 ) Makijaż ( 63 ) makijaż na karnawał ( 1 ) Mango ( 1 ) Marek Włodarczyk ( 1 ) Michał Milowicz ( 1 ) moda ( 112 ) model ( 11 ) modelki ( 16 ) najlepszy blog roku ( 1 ) Neu LOOK ( 1 ) Olgi Kardash ( 1 ) pasaż ( 1 ) pióra ( 2 ) podróże ( 2 ) pokazy mody ( 15 ) poradnik domowy ( 1 ) PRADA HM zara ( 1 ) Prefumy ( 1 ) Projektanci ( 1 ) recenzje ( 1 ) roberto cavalli ( 2 ) Ryszard Rembiszewski ( 1 ) salony ( 12 ) schudnij 20 kg w miesiąc ( 1 ) sesja zdjęciowa ( 2 ) styl ( 96 ) stylizacja ( 75 ) stylizacje ( 15 ) Tally Weijl ( 1 ) testuj perfum za darmo ( 1 ) Tomasz Puzon ( 1 ) Trendy ( 4 ) uroda ( 25 ) Wawrzyniec Prasek ( 1 ) wizazystka ( 5 ) wizaż ( 7 ) współpraca ( 42 ) Zara ( 1 )