Składniki:
5 udek z kurczaka wytrybowanych
20 dkg pieczarek
1 cebula
2 kromki chleba tostowego
Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka,
Olej i masło do smażenia.
Udka z kurczaka przeciąć wzdłuż i wytrybować kości,
doprawić.
Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć
na maśle z dodatkiem oleju. Z chleba tostowego odciąć skórki i miąższ,
rozdrobnić w malakserze. Przesmażone pieczarki z cebulą, doprawić i połączyć z
rozdrobnionymi okruchami chleba tostowego. Całość wymieszać . Farszem wypełnić
udziec pozbawiony kości. Zrolować w ruloniki i każdy owinąć folią aluminiową.
Zrobić tzw. cukiereczki. Piec w piekarniku 180 C - 20 minut. Następnie odwinąć z
foli i piec jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze. W trakcie pieczenia,
roladki odwrócić na drugą stronę w celu równomiernego opieczenia z każdej
strony.
Zapiekany
duet - pieczarka + jajko.
Składniki:
Duże pieczarki i tyle
samo jajek ,mogą być małe.
Plastry
pomidorów.
Sól,
pieprz.
Szczypiorek.
Oczyszczone kapelusze
pieczarek oprószyć solą i pieprzem .
Do każdego kapelusza
wbić jajko, posypać solą i pieprzem.
Ułożyć na grubym
plastrze pomidora , na wysmarowanej oliwą blaszce i zapiekać w piekarniku do
ścięcia białka.
Podawać
posypane szczypiorkiem ,solo lub z bagietką albo z ziemniaczkiem
Autor :
Christopher
Konkel strona : http://www.edicook.blogspot.com
Wykwintna
przystawka.
Składniki:
1 pomidor
concasse
1 puszka tuńczyka w oleju
1 avokado
świeża bazylia, sól, świeżo zmielony
pieprz
odrobina żelatyny
Przygotowanie:
Odrobinę żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie, tak by
powstało 4-5 łyżeczek płynu.
Pomidor sparzyć, wyfiletować (usunąć pestki)
pokroić w kostkę, dodać kilka pokrojonych listków bazylii, odrobinę soli i
pieprzu. Ułożyć w pucharku i zalać 1 łyżeczką żelatyny.
Tuńczyka osączyć na
sicie z oleju, posypać pieprzem, ułożyć na pomidorach i również polać 1 łyżeczką
żelatyny. Ostatnia warstwa, to avokado, obrane, skropione cytryną i polane
żelatyną. Całość wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Można również tą przystawkę
zrobić bez żelatyny, używając ausztychera ( metalowa obręcz). Zaczynamy od
avokado. Każdą warstwę dociskamy łyżką. Pozostawiamy w obręczy i również
schładzamy w lodówce około 1/2 godziny. Autor :
Christopher
Konkel strona : http://www.edicook.blogspot.com
Mielone
z leśnymi grzybami w keksówce.
Lubię mięso mielone, oczywiście zmielone w domu. Broń
mnie Panie Boże, przed kupnem gotowego, zmielonego mięsa w sklepie. Do zrobienia
tego dania, zainspirował mnie przepis na blogu Fabryka Pomysłów
[TUTAJ]. Zrobiłem trochę inaczej i dodałem
grzyby, które rosną w moim ogrodzie, a jest ich w tym roku bardzo dużo.
Składniki:
1,5 kg łopatka wieprzowa
2 cebule
1 duża bułka namoczona w mleku
2 jajka
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie
75 dag leśne grzyby
1 cebula, sól, pieprz
Grzyby obgotować, pokroić na
mniejsze kawałki, przesmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę, odstawić do
przestudzenia. Łopatkę wieprzową zmielić w maszynce, razem z przesmażoną cebulą
i wyciśniętą bułką. Dodać jajka, śmietanę, przyprawy. Wymieszać, dodać
przygotowane grzyby. Masę włożyć do keksówki i piec około 1 godziny w temp.
180oC.
Wynalazki
kuchenne czyli bakłażan z dodatkami.
Nazwa trochę przewrotna, ale danie pyszne. Wynalazki,
dlatego, że pomiędzy dwa plastry bakłażana i ser, można włożyć np. szynkę
konserwową i pomidora w plastrach czy też np. plasterki świeżego ogórka. Pełna
dowolność. Podajemy jako samodzielne danie lub jako przystawkę. Wszystko zależy
od naszych "mocy przerobowych".
Składniki na 4 porcje:
1 bakłażan,
4 plasterki szynki szwarcwldzkiej, 4 plasterki sera gouda, 1 papryka bez skórki,
zioła prowansalskie, sól, pieprz, mąka, jajko, bułka tarta, olej do
smażenia
Bakłażana pokroić wzdłuż na 8 plasterków, które należy wymoczyć
przez 1/2 godziny w osolonej wodzie. Wyjąć z wody, osuszyć na papierowym
ręczniku. Każdy plaster posypać odrobiną ziół prowansalskich i pieprzem. Na
plasterku bakłażana układamy, szynkę szwarcwaldzką, ser i kawałek czerwonej
papryki bez skórki. Całość przykrywamy plastrem bakłażana, panierujemy w mące,
jajku i tartej bułce i smażymy z obu stron na oleju. Można podać z sosem,
ketchupem, bez sosu jest również bardzo smaczny. Autor :
Christopher
Konkel strona : http://www.edicook.blogspot.com
Bogracz
węgierski.
Doskonała węgierska rozgrzewająca zupa na jesienne dni.
Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki połączą się ze
sobą.
Składniki:
1 kg wołowina (udziec, dolna część,
łata )
3 cebule
6 papryk różnokolorowych
2 puszki pomidorów krojonych w kostkę z zalewy
3 ziemniaki
2 papryczki chilli
1 łyżeczka kminek
papryka słodka i ostra
pieprz czarny świeżo zmielony
4 kostki bulion wołowy, olej do smażenia
Kluski do bogracza:
2 jajka, mąka, woda, sól
Wykonanie:
Wołowinę pokroić w kostkę 1 cm. Pozostałe składniki
cebulę, w drobną kostkę, a papryki w trochę większą.
Rozgrzać olej na patelni i przesmażyć wołowinę. Smażyć
partiami i przełożyć do garnka w którym będziemy gotować bogracza. Tak samo
postępujemy z cebulą i paprykami.
Wszystko razem wymieszać, dodać pomidory z puszki i
przyprawy. Pokrojoną drobno papryczkę chilli, kminek, pieprz , papryki słodką i
ostrą.
Całość zalać bulionem, na taką wysokość, żeby wszystkie
składniki były przykryte. Użyłem bulionu w kostkach. Na pewno lepszy będzie
ugotowany na wołowinie, ale to zależy wyłącznie od nas.
Gotować około godziny i jeżeli wołowina jest już prawie
miękka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeżeli bogracz jest za gęsty, należy
dolać trochę bulionu. Gotować jeszcze około 20 minut.
W międzyczasie robimy kluseczki.
Z jajek ,mąki i niewielkiej ilości wody przygotować w
miseczce (większym kubeczku) takie ciasto ,aby nie było lejące .Do gotującego
się bogracza małą łyżeczką zsuwamy (kładziemy) małe kluseczki .
Takie kluseczki można przygotować wcześniej, gotując je
we wrzącej wodzie i wykorzystać do innych potraw nie tylko do bogracza.
Polska
na chipsach z winogronami.
Składniki:
2 szt. kiełbasa polska
surowa ( może być biała)
70 ml. wino białe hiszpańskie,5 dag winogrona białe,
5 dag winogrona ciemne, 2 ziemniaki surowe, rozmaryn, sól, olej do smażenia, 2
ziemniaki.
Wykonanie:Surową kiełbasę nakłuć np. wykałaczką i
smażyć na oleju. W trakcie smażenia podlać białym winem. Dobre wino podkreśla
smak potrawy. Dodać winogrona i dusić do odparowania wina. Na drugiej patelni
usmażyć ziemniaczane chipsy, czyli ziemniaczki pokrojone w cienkie plasterki.
Pod koniec posypać rozmarynem i solą. Kiełbasę z winogronami można podać również
z tostem.
Autor:
Christopher
Konkel strona :
http://www.edicook.blogspot.com
Interesujące połączenia smakowe.Dania pięknie zaprezentowane ,wprost uwodzicielsko !
Interesujące połączenia smakowe.Dania pięknie zaprezentowane ,wprost uwodzicielsko !
What i do not understood is in fact how you're now not really
a lot more well-favored than you may be now. You are very intelligent.
You recognize thus considerably on the subject of this subject, produced
me for my part imagine it from numerous various angles.
Its like women and men don't seem to be interested except it is one thing to do with Lady gaga!
Your personal stuffs outstanding. At all times care for it
up!
Here is my webpage pomiary termowizyjne
the memory has plainly regular out. in that location are numerous
benefits from fat, chromatic cleansers, whereas greasy connective
tissue benefits from exploit yourself into discommode.
Those who do not brainstorm any collection around yourself earlier you acquire a lot of problems for you.
So, be indication to get wind from all sorts Michael Kors Outlet
to effectively do by written communication a put up rehashing a past substance or written language
about branch of knowledge and challenging to get laid them intimately, ask if you
require to be rattling minute. straight-grained if
you truly desire to buy position from a hollow-in window, forever error on the
chance. Be
Recently she revealed the secrets to having what many define as the "perfect" figure.
No matter what place you go, you can recognize the
person in the Christian Louboutin Shoes.
That is what you have to do when you are in the public eye.
re likely to see romping away with each other, this is one
hot hot hot sex tape that is worthy of an Oscar. Here is what you need to know: You are
enough right this minute.
Here is my site kim kardashian app hack
I know this site gives quality dependent posts and additional information, is there any other website which
gives these stuff in quality?
Also visit my site; dragon city cheats
Please let me know if you're looking for a article author for your blog.
You have some really good posts and I feel I would be
a good asset. If you ever want to take some of the
load off, I'd absolutely love to write some content for your blog in exchange for a link back to mine.
Please blast me an e-mail if interested. Regards!
Feel free to visit my blog post: quest bars